Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze test- en experimenteerlocaties

West-Brabant biedt verschillende test- en experimenteerlocaties, onder meer in de vorm van Fieldlabs, Skillslabs en Living labs.​

Op deze locaties werken bedrijven en onderwijsinstellingen met elkaar samen rondom een bepaald thema. Doel is om samen nieuwe oplossingen te bedenken en te testen en klaar te maken voor de praktijk. Techniekstudenten spelen een belangrijke rol in deze Fieldlabs.

De labs in West-Brabant zijn:

Fieldlab Development Center for Maintenance of Composites (DCMC)

DCMC richt zich op nieuwe technieken, methoden en geautomatiseerde tools voor de inspectie, reparatie en certificering van composiet en hybride structuren zoals F35, Boeing 787, windmolens, bruggen, waterwerken etc.

Het Fieldlab is gevestigd op Aviolanda, het MRO-cluster in Woensdrecht. Mkb-bedrijven werken samen met TU Delft en NLR aan innovatie, reparatie- en onderhoudstechnologiën voor composiet-materialen. Het Fieldlab neemt het hele reparatietraject mee: van inspectie tot voorbereiding en de reparatie-technologieën, plus de uitwerking daarvan op diverse composietstructuren.

test- en experimenteerlocaties

Fieldlab Breda Robotics

Breda Robotics verbindt, inspireert en beantwoordt vraagstukken met betrekking tot robotisering en automatisering. Het is dé roboticabroedplaats van Nederland. In de Koepel in Breda komen studenten, bedrijven en innovatieve aanjagers samen om robotica naar een hoger niveau te tillen.

Het Fieldlab richt zich op de maak- en onderhoudsindustrie, de agrofood sector en de logistiek. Het aangesloten beroepsonderwijs en biedt de deelnemers een inspirerende werk- en opleidingsplek.

test- en experimenteerlocaties

Skillslab Lasrobotisering

Hoe leid je een lasser op tot een lasrobotoperator of lasrobotprogrammeur? In het Skillslab Lasrobotisering in Oudenbosch werken de Stichting Vakopleiding Metaal, FME, KMU en REWIN West-Brabant aan gedegen praktijkgericht onderwijs waarmee de traditionele ambachtsman wordt omgeschoold naar een moderne vakman.

Naast lasrobotprogrammeur zijn er opleidingen tot verspaningstechnoloog en 3D-printer-operator. 
Het Skillslab beschikt over een geavanceerde lasrobot. 

Fieldlab Campione

Fieldlab Campione (Gate 2) streeft er naar om onderhoud voor chemiebedrijven 100% voorspelbaar te maken. Voorspelbaar onderhoud helpt om de productiviteit, beschikbaarheid en veiligheid van productiemiddelen significant te verbeteren, tegen lagere kosten.

Het Fieldlab beschikt over een levensechte testinstallatie waarop bedrijven en studenten nieuwe oplossingen testen. ROC Tilburg en Avans Hogeschool gebruiken de testinstallatie ook voor hun praktijkonderwijs. Vanuit Campione lopen diverse Living Labs: praktijktesten van nieuwe oplossingen bij echte gebruikers, zoals Fujifilm, Tata Steel en Sitech Services.

Fieldlab Dutch Drone Centre

Dutch Drone Centre is het test-, demo- en trainingscentrum voor drones op Aviolanda Aerospace in Woensdrecht. Drone-operators en hun (potentiële) klanten kunnen hier binnen het gecontroleerde luchtruim van de luchthaven testen en demonstraties uitvoeren en piloten opleiden.

Onderhoud uitvoeren met of onderhoud uitvoeren aan unmanned aircraft systems is één van de speerpunten van Dutch Drone Centre.

ANDERE FIELDLABS
Ook buiten West-Brabant zijn er Fieldlabs. Bekijk het overzicht hier. En bekijk de Fieldlabs onder de vlag van World Class Maintenance.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van de Fieldlabs en de deelprojecten die er lopen? Heb je misschien een projectidee? John den Ridder weet precies wat er speelt en vertelt je graag meer. 

HTM toplocaties

Op een aantal plekken in West-Brabant zijn hotspots ontstaan rond sterke, gespecialiseerde maintenance-clusters.

De toplocaties in West-Brabant zijn:

Toplocatie: Aviolanda Aerospace


Aviolanda Aerospace aan de rand van de militaire luchthaven Woensdrecht is een hub voor Maintenance, Repair, Overhaul & Upgrades aan uiteenlopende vliegtuigen en helikopters. Het is een aerospace innovatie hub met een sterke community en richt zich op MRO&U-marktontwikkeling.

MRO&U-hub Aviolanda Aerospace is de thuisbasis voor toonaangevende bedrijven als Fokker Services, Fokker ELMO, Acrats en Tiat.

Daarnaast is defensie aanwezig op Woensdrecht, onder meer met onderhoudswerkzaamheden aan de F-35 en het Logistiek Centrum Woensdrecht. Defensie stelt zich steeds meer open voor samenwerking met gespecialiseerde bedrijven wat leidt tot nieuwe businesskansen.

Toplocatie: Werkendam Maritime Industries

Het Werkendamse maritieme cluster is gunstig gelegen aan de drukbevaren Merwede en drie West-Europese hoofdtransport-assen. Het heeft van oudsher een goede naam als reparatie- en onderhoudshaven voor de binnenvaart. Inmiddels is er meer. Het is een MRO&U-haven voor schepen voor zee- en kustvaart. Ook voor projecten in de offshore, baggerij of waterbouw weten klanten Werkendam te vinden.

Ruim 40 bedrijven werken samen in Werkendam Maritime Industries. Zij staan voor korte lijnen, vakmanschap en samenwerken, ook met het onderwijs. Dit resulteert regelmatig in vernieuwende oplossingen, zoals energie-besparende roeren, lasrobotisering, volledig elektrisch aangedreven veerboten en vrachtschepen die op batterijen varen.
De ontwikkelingen gaan door: het eerste waterstof aangedreven binnenvaartschip zal naar verwachting eind 2021 in de vaart komen.

Meer weten over één van de Hightech Maintenance toplocaties in West-Brabant en de mogelijkheden ervan voor jouw bedrijf, of idee?
Neem dan contact op met John den Ridder.

Het ultieme maintenance-doel: 100% beschikbaarheid en een oneindige levensduur.