Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

In het project SustainABLE hebben 200 tweedejaars-studenten Bedrijfskunde van Avans Hogeschool inmiddels bij 65 bedrijven onderzoek gedaan naar de verduurzaming van hun businessmodel. Dat doen de studenten aan de hand van de 17 Sustainable Development Goals (SDG, UN). Het project gaat nu het derde jaar in, en mkb-maakbedrijven kunnen nog meedoen!

Voor mkb-maakbedrijven die duurzamer willen opereren

De studenten voeren hun project bij jouw bedrijf uit in 2 fases:

  1. Ze meten de huidige impact op het gebied van duurzaamheid in jouw organisatie aan de hand van de SDG’s en maken die inzichtelijk.
  2. Ze verbeteren die impact. Dit doen ze door het maken van een prototype waarmee je als onderneming direct effect kunt creëren. De studenten gebruiken hiervoor de methode ‘Design Thinking’, die probleemoplossend werkt en waarmee buitengewone, creatieve resultaten behaald kunnen worden.
SustainABLE

Opbouw projectronde SustainABLE

Een volledig projectronde duurt 4 weken.

De eerste week volgen de studenten relevante colleges. In deze week heb je als ondernemer nog geen contact met de studenten en hoef je nog niets te doen.

In de tweede week word je door de studenten geïnterviewd (live of digitaal). Ze analyseren en verwerken de gegevens en presenteren diezelfde week nog hun bevindingen en gerichte adviezen. Je ontvangt een managementdashboard in Power BI waarin jouw scores op de SDG’s worden weergegeven. Hiermee wordt de 1e fase afgesloten.

In week 3 en 4 = fase 2 werken de studenten het advies uit fase 1 uit in een prototype. Dat doen ze dus via Design Thinking. In deze methode is regelmatige afstemming met jou een cruciaal onderdeel en worden er 4 afspraken ingepland waarin je direct je feedback geeft aan de studenten:

  1. Samen concretiseren van de doelstelling voor deze 2 weken (ca. 30-45 minuten)
  2. Presentatie van de verzamelde en geselecteerde ideeën (ca. 30-45 minuten)
  3. Presentatie van het eerste prototype (ca. 30-45 minuten)
  4. Presentatie van het eindproduct (prototype) (ca. 1 uur).
    Het prototype wordt eigendom van jouw onderneming.

Begeleiding wordt voor je geregeld

Een Avans projectcoach ondersteunt de studenten bij de uitvoering van het project. De coach is waar mogelijk aanwezig bij jouw afspraken met de studenten. Van jou als ondernemer wordt er dus geen begeleiding van de studenten verwacht.

Via de knop hieronder kan je vragen stellen over SustainABLE of je direct aanmelden.

Waarom je mee wilt doen

Je werkt samen met jonge mensen, met ‘fresh brains’ en een grote dosis enthousiasme. Met een geringe tijdsinvestering zet je samen met hen met jouw mkb-maakbedrijf concrete stappen op weg naar duurzamer ondernemen. Het prototype wordt van jou, én je krijgt via een BI-dashboard inzicht in je (potentiële) ontwikkeling. Alle reden om je aan te melden voor deelname aan SustainABLE.

John den Ridder vertelt je er met plezier meer over.

75% van deelnemende mkb'ers kiest voor een vervolgopdracht

Na afloop van deze projectronde neemt een coördinator van SustainABLE contact met je op om het verloop te evalueren. Je stemt ook meteen af er behoefte is aan een vervolgopdracht. Rond duurzaamheid, maar ook andere onderwerpen kunnen derde- en vierdejaars studenten voor je aanpakken in een stage of afstudeerperiode. 75% van de 39 deelnemende mkb’ers in 2021 koos voor zo’n vervolgopdracht!

SustainABLE wordt mogelijk gemaakt door samenwerking met gemeente Breda, PWC, Circulair Breda en REDView BI.

Het ultieme maintenance-doel: 100% beschikbaarheid en een oneindige levensduur.