Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Per 1 september verhuizen de leerlingen en docenten van Stichting Vakopleiding Metaal (SVM) van Etten-Leur naar Oudenbosch. Voor de bouw van de nieuwe praktijkhal werd op 28 januari het eerste beton gestort.

Martien Kats en Kees Timmermans van SVM trapten de bouw af van de nieuwe locatie af. Eigenhandig stuurden ze de slurf betonmortel naar de juiste plaats. Symbolisch legden ze daarmee het fundament voor de opleiding, die in het nieuwe schooljaar in  Oudenbosch van start gaat. 

Achterhaald imago

De praktijkhal van zo’n 800 m2 is binnen een week of zeven klaar voor inrichting. Het wordt het domein van scholieren die het vak van verspanningstechnoloog, constructiewerker of monteur mechatronica willen leren. Martien Kats: ,,Het imago van vuile handjes krijgen is allang achterhaald. Hightech en robotisering maakt ook in de metaal zijn opmars. Daar is onze Vakopleiding op geoutilleerd.”

Regionale trekker

In eerste instantie zou er per leerjaar gestart worden in Oudenbosch. Nu verhuist de Vakopleiding in één keer. De negentig leerlingen komen uit de hele regio. SVM-directeur Timmermans zegt dat verdere groei welkom is. ,,We zijn straks per spoor beter bereikbaar, als regioschool een prettige bijkomstigheid.”

Online open avond Vakopleiding Metaal op 18 maart

Een fysieke open dag is dit jaar niet mogelijk. Kats: ,,Op 18 maart hopen we online een open avond te houden. Metaalbewerking doe je immers met al je zintuigen.”

Vakopleiding Metaal
Met de witte helmen op Martien Kats (l) en Kees Timmermans van SVM. © Pix4Profs/Peter Braakmann
Bron: BNDeStem editie Roosendaal

De metaal: bedrijfstak met toekomst

Iedereen gebruikt ze, in en om het huis: producten uit de metaalbranche. Gereedschap, bestek, tuinartikelen,  sporttoestellen, motoronderdelen. Vele van deze metalen items worden bewerkt en verwerkt bij bedrijven in deze regio, die aangesloten zijn bij Vakopleiding Metaal.

Helaas hebben velen nog een gedateerd beeld van de bedrijfstak. De afgelopen jaren heeft de metaalbranche een enorme technologische ontwikkeling doorgemaakt en is er, zowel in werkprocessen als in geavanceerde machines, veel geld geïnvesteerd. Een ‘vuile handen branche’ is dus al lang geen goede typering meer voor een branche die in allerlei opzichten, veel meer te bieden heeft dan je zou denken!

Het ultieme maintenance-doel: 100% beschikbaarheid en een oneindige levensduur.