Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Van dakdekkers tot distributiecentra, van basisschool tot Avans Breda of TU Delft, van amateur tot professioneel vlieger: de drone heeft de toekomst en wie daarop voorbereid wil zijn, kan terecht bij het Dutch Drone Centre in Hoogerheide.

Daar huist opleider UAV+ bij wie de vanaf 2021 verplichte brevetten kunnen worden gehaald. Cruciaal om dronevliegen veilig te houden. En er valt een hoop te ontdekken voor onderwijs en ondernemers. Dronedocent Francois Coppens: ,,Met alle apparatuur die je eronder kunt hangen om gegevens te verzamelen, kan een drone voor veel bedrijven nuttig zijn. Opleiding is nodig omdat er steeds meer beroepsmatig met drones gevlogen wordt.”

Drone als keuzevak op vmbo

Coppens is techniekdocent op het ZuidWestHoek College in Ossendrecht. Hij ontwikkelde een keuzevak dat nu op alle Nederlandse vmbo’s gegeven kan worden. Samen met Rob van Nieuwland, voormalig voorzitter van brancheverening DARPAS, startte hij UAV+. Het bedrijf vestigde zich op het Dutch Drone Centre, op Aviolanda, het luchtvaartbusinesspark in Hoogerheide met Vliegbasis Woensdrecht als buurman. De ultieme professionele proeftuin voor testen, demo’s en trainingen met drones in een afgeschermde omgeving.

Studieproject voor hbo'ers

Een groep hbo’ers van Avans Breda neemt een nieuwe drone in ontvangst van Coppens. De Autel Evo 2 is geen speeltje om te laten vallen: behalve een 8K-camera hangt er een prijskaartje van ruim 1500 euro aan. De drone is nodig voor een studieproject. Docent Coppens vliegt de drone voor de studenten, die zijn nog niet gecertificeerd. Toch hebben sommige studenten de afstandsbediening al eens in handen gehad. Met Coppens ernaast, die via een tweede remote control kan ingrijpen, zoals een rijinstructeur in een lesauto.

Meer drone-opleidingen

In het studieproject moeten de studenten een loods inscannen en de data analyseren zodat een Cambodjaans ingenieursbureau kan berekenen of het dak stevig genoeg is voor zonnepanelen. Dat gebeurt via een app. Hierin programmeren de studenten het oppervlak en verzamelen ze gegevens met behulp van de drone. 


Behalve voor Avans gaat UAV+ per 1 januari meer opleidingen verzorgen, zelfs voor een school in Veendam. Coppens en Van Nieuwland bezoeken ook al West-Brabantse basisscholen met drones. Voor vmbo, mbo en hbo-scholen zoals Avans begeleidt UAV+ projecten, de TU Delft maakt gebruik van hun. Leerlingen vliegtuigtechniek bij AM&TS op Aviolanda, waar Fokker Techniek luchtvaartonderhoud doet, kunnen één hal verderop ‘drone’ als keuzevak volgen.

Dutch Drone Centre
Leerlingen van Avans Hogeschool Breda met de drone voor hun minor-project. © peter van trijen/pix4profs

Dutch Drone Centre

Uitvalsbasis is het Dutch Drone Centre, waar de gemeente Woensdrecht, de provincie en het Europese ICAReS-project aan bijdroegen. Het afgesloten luchtruim van de Vliegbasis is een ideale oefenlocatie. Binnen is lesruimte en staat een simulator. De leerling kan er zijn oog-handcoördinatie trainen, zonder de druk dat er iets mis kan gaan. Voor vmbo-scholen leidt UAV+ niet de leerlingen, maar de docenten op. UAV+ neemt de examens voor het brevet af om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen.

Scherpere EU-regels, brevet verplicht

Want veiligheid is essentieel naarmate er meer drones de lucht in gaan voor professioneel en recreatief gebruik. Mede op aandringen van brancheclub DARPAS gelden er per 31 december scherpere Europese regels. Ook voor particulieren wordt een brevet verplicht. Naast 2700 professionele vliegers, 120 bedrijven en 1000 kleine brevethouders zijn er duizenden hobbyisten. Van Nieuwland: “En als je onbenullig met een drone omgaat, is dat levensgevaarlijk.” 


,,Sommige hobbyisten zorgen voor gevaar, overtreden wetten die ze niet eens kennen en stoten beroepsvliegers het brood uit de mond. Wij willen de drempel verlagen, maar het dronegebruik wel professionaliseren”, zegt voorzitter Rob Nispeling van het Dutch Drone Centre. ,,Bedrijven kunnen bij ons personeel laten opleiden en in een gecontroleerde omgeving hun eigen drones veilig testen. 

Bron: BNDeStem Bergen op Zoom

Dutch Drone Centre: één van de West-Brabantse Fieldlabs

Het Dutch Drone Centre in Hoogerheid is een zogenaamd Fieldlab. Onderhoud uitvoeren met of onderhoud uitvoeren aan unmanned aircraft systems is één van de speerpunten van dit Fieldlab. 

Bekijk hier andere test- en experimenteerlocaties voor Hightech Maintenance in onze regio.

Het ultieme maintenance-doel: 100% beschikbaarheid en een oneindige levensduur.